Het is iets om over na te denken zodra het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU verlaat, misschien is het verstandig de Incoterms van uw export te herzien. Laten we eens in detail kijken naar DAP en DDP:

DAP (geleverd op plaats of punt)
DAP is een van de meest populaire Incoterms binnen Europa. Het is in feite een deur-tot-deur-service. De zending wordt dus verzameld uit uw magazijn en afgeleverd bij de klanten. Nu het VK nog deel uitmaakt van de Europese Unie is DAP uiterst eenvoudig, geen douaneformaliteiten en geen lokale invoerrechten of belasting.

Is er btw in DDP inbegrepen?
Officieel is dit niet het geval. De definitie van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) verwijst niet naar lokale belastingen (zoals belasting over de toegevoegde waarde, BTW). Dit komt omdat bedrijven die btw-plichtig zijn, de btw terugvragen in hun kwartaalteruggave. Als u dit wel nodig heeft om lokale btw op te nemen, kunt u dit bij het exporteren opgeven.

Dus wat gebeurt er na de Brexit?
Op het moment dat het VK probeert te onderhandelen en handel wil drijven met Europa, ‘fingers crossed’, is er heel snel een akkoord bereikt. Dit zal bepalen welke tarieven (indien van toepassing) worden toegepast op Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk.

Welke invloed heeft dit op de incoterms?
De incoterms zelf zullen niet veranderen met de Brexit, ongeacht de uitkomst, maar uw klanten kunnen te maken krijgen met extra kosten zoals invoerrechten, belasting en douane-inklaring. Als dit het geval is en u normaal gesproken DAP verzendt, moeten u en uw klanten zich bewust zijn van deze mogelijke extra kosten.

U heeft de keuze uit andere incoterms als dit niet geschikt is voor u of uw klanten.

Overstappen van DAP naar DDP
U kunt overwegen de Incoterms van DAP naar DDP te wijzigen, al is het maar tijdelijk totdat uw klanten gewend raken aan het nieuwe proces. Met DDP betaalt u de extra kosten van de inklaring en de lokale invoerrechten, uw klant betaalt dan alleen de lokale invoerbelasting. Dit zou een minimale wijziging voor uw klant betekenen, maar meer risico's en kosten voor uw bedrijf.

Er zijn veel andere opties voor incoterms beschikbaar. Nederlandse bedrijven moeten nu beginnen met het herzien van de Incoterms en zich voorbereiden op alle mogelijke opties, zodat ze voorbereid zijn.

CST Nederland BV is een onafhankelijk opleidingsbedrijf voor onder andere douane gerelateerde opleidingen en trainingen. Op het gebied van de Incoterms bieden wij de training incoterms aan die u het juiste inzicht verschaft om voorbereid te zijn op de komende Brexit. Deze training is eventueel te combineren met een training douanewaarde. Heeft u interesse? Neem dan telefonisch of per e-mail contact  met ons op.